Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Синан Пашина џамија

Саграђена је 1615. године, односно 1026. по хиџ-запису (исламском мерењу времена). У унутрашњости, на зиду, стоји запис „Ђенет мисали” – слична рају. Приликом њене градње употребљен је материјал са већ порушеног манастира Св. арханђела код Призрена. Распон куполе износи око 14,5 м. По својој архитектури припада такозваном класичном стилу османске уметности, мада је по просторној концепцији доста редак пример. Основа се састоји од два простора: главни молитвени и простор у коме је смештен михраб (централна ниша са које се проповеда).

Синан пашина џамија у Призрену панорамаЗидана је од правилно клесаних камених блокова. Џамија има висок и витак полигонални минарет. Својевремено је порушен трем, тако да данашњи изглед џамије није исти првобитном. Унутрашњи простор карактерише пластично обрађени махвил (галерија). На унутрашњим зидним површинама сликана је орнаментална декорација у више махова, од којих је најстарији слој у калоти куполе, настао 1628.г. Исте године када је џамија завршена, преминуо је њен оснивач, Синан-паша. Међутим, његово тело почива у другој задужбини овог високог турског државника, у некадашњем Галипољу.