Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Богородица Љевишка

Није прошла ни једна деценија откако је овај споменик обновљен, заблистао, а о њему је већ знао целиСкица Богородице Љевишке у Призрену свет. Шест стотинапедесет година трајања оставило је на њему тешке ожиљке али он и данас говори језиком лепоте, задивљује пропорцијама и хармонијом мира. На месту Богородице Љевишке постојала и раније, у X или XI веку једна тробродна базилика византијског типа. У Милутиново време она је већ оронула, запуштена грађевина и овај велики државник и градитељ одлучује да је обнови, да од велике и једноставне цркве начини једну лепшу и богатију. Уместо равне дрвене таванице, Милутинов мајстор конструише сводове и лукове а у главном броду цркве додаје још два реда стубаца као конструктивне носаче. Тако је добијена петобродна црква са основом у облику уписаног крста што је нарочита карактеристика ове стилске групе. На пресеку главног и попречног брода диже се огромно монументално кубе, а на крајњим угловима тога, главног дела цркве, сазидана су још четири мала, декоративна кубета. Изнад олтара диже се слепа полукалота, још један детаљ који потенцира динамику целе грађевине. Крајњи бочни бродови изведени су у облику галерије која је са средишњим делом спојена великим лучним отворима. Црква има унутрашњу и спољну припрату, нартекс и ексонартекс.

Црква у Призрену Богородица ЉевишкаИзнад ексонартекса је велика, масивна кула – звоник, елеменат западног порекла и по једна капела лево и десно од ње. Све три апсиде су изнутра полукружне а споља тростране. Богородица Љевишка споља није украшена каменом пластиком што је иначе чест случај са споменицима тзв. рашке стилске групе. Њена спољашност одређена је декоративно обликованим масама и богатством грађевинског материјала. Богородица Љевишка је један од ретких споменика који нам сам даје скоро све податке освојој историји. Из декоративних натписа који се у две траке протежу на спољној страни источног дела цркве, сазнајемо да је Богородица Љевишка подигнута 1307. године. Из тог натписа даље сазнајемо тачно и њено име и име владара који је цркву подигао. Краљ Милутин је ктиторове цркве и она је једна од многих грађевина које је он подигао за време своје плодне владавине. Из горњег натписа, који се налази испод самог кровног венца,види се да је у време грађења Богородице Љевишке, на призренској епископској столици седео Сава III. Име тога епископа забележено је на још три места на овој цркви.